Aftellen tot de Kerst – kerstmarkt en kerststallen expositie

Aftellen tot de Kerst op de kerstmarkt in de Abdij van Egmond, een unieke monastieke traktatie in kerstsfeer op veilige anderhalve meter afstand.

Iedereen verlangt in deze coronatijd naar de warme en huiselijke sfeer van de Kerst. Een inspirerende kerkdienst (al dan niet via livestream), een gezamenlijk diner aan de feestelijk gedekte dis, ‘Komt allen tezamen’ zingen met elkaar, een geschenkje onder de boom. Maar eerst is daar de traditionele kerstmarkt in de Benedictushof van de Abdij van Egmond, bekend om de traditionele kerststallen expositie, van klassiek tot eigentijds, uit alle culturen en werelddelen. Je kunt een kerstgroep kopen, die we hebben in alle prijsklassen, de mooiste kaarsen uit onze kaarsenmakerij met een bijpassende kandelaar, religieuze kerstkaarten en kalenders. En in de boekwinkel vind je vast een mooi cadeau. Er zijn speciale kerstboeken voor alle leeftijden. En als ‘cherry on top’ kun je in de abdijwinkel terecht voor eigengemaakte jam en siroop bereid van vruchten uit de eigen boomgaard. Stel jouw persoonlijke kerstpakket samen met een lekker klooster zeepje of vers gedroogde kruidenthee. Wat dacht je van abdijbier of een pittige kaas volgens recept van onze ‘groene’ vader-abt?

Je kan er genieten van de expressieve art fotografie door onze eigen broeder Geerard Labeur, een zwart-wit verbeelding van het kerstverhaal. En wat dacht je van de ‘art journal inspiration’, een kunstzinnig  collage uit kranten en tijdschriften van het afgelopen voorjaar toen de corona ons overspoelde. Marja Vennik heeft ons aller onrust en angst prachtig verbeeld. Marja, uit Amsterdam,  is oblaat en vrijwilliger van het eerste uur in de Adelbertabdij.

Aan de kleine kinderen is ook gedacht want centraal op de bazaar staat een grote rijkversierde kerstboom. Geen gewone kerstboom maar een wensboom waar je een vredeswens in achter kan laten, een gebedje kunt ophangen of gewoon een tekening. Als verrassing ligt er voor ieder van jullie een klein cadeautje klaar. En als je het leuk vindt mag je een lichtje aansteken bij Maria, de moeder van ons kerstkind Jezus Christus en moeder voor ons allemaal.

Een bezoekje aan onze kerstmarkt is een niet te missen ervaring voor jong en oud. Schaf een cadeautje aan voor iemand die, in deze coronatijd alleen is of gewoon voor je grote liefde. Dat kan precies het verschil betekenen voor iemand die verlangt naar een beetje nabijheid. Het kan zomaar gebeuren dat Kerstmis in deze geïndividualiseerde afstandelijke tijd een nieuwe impuls geeft aan onze onderlinge relaties. Hoe bijzonder is dat?

De monniken en vrijwilligers heten jullie van harte welkom en wensen iedereen een gezegende adventstijd en zalig kerstfeest toe. Voor informatie over openingstijden, gebedstijden in de abdijkerk, rondleidingen, museum, kaarsenmakerij met atelier, vlinder- en kruidentuin, lezingen en workshops, gastenhuis en abdijwinkel kijk op www.abdijvanegmond.nl.

Praktisch

Plaats: Benedictushof van Abdij van Egmond,Vennewatersweg 27a, 1935 AR Egmond-Binnen (met ruime parkeergelegenheid)

Wanneer: Geopend vanaf half november, dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 uur – 16:30 uur

Ook op deze bazaar geldt een strikt Corona protocol, maximaal tien bezoekers tegelijkertijd in de abdijwinkel en ten hoogste vijftien op de markt. Wij verzoeken je bovendien een mondkapje te dragen.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!