Achelse Kluis trappist verdwijnt met het klooster

De verkoop van de gebouwen van de Achelse Kluis komt dichterbij en daarmee zal ook het bier zijn kwaliteitslabel ’trappist’ verliezen.

Volgens burgemeester Theo Schuermans van Hamont-Achel is een intentieverklaring ondertekend voor de verkoop van de gebouwen van de Achelse Kluis, zoals de Sint-Benedictusabij in Achel wordt genoemd. Door de verkoop zal het bier dat in de Achelse Kluis wordt gebrouwen meteen ook zijn benaming trappist verliezen, omdat ook de brouwerij zelf in privéhanden komt. De brouwactiviteiten van de Achel Blond (8 %) en de Achel Bruin (8 %) worden gewoon voortgezet, maar het internationaal gerenommeerde kwaliteitslabel trappist zal van de etiketten van het bier van de brouwerij verdwijnen.

Met het verdwijnen van de Achelse trappist zijn er in België nog 5 abdijen waar trappistenbieren worden geproduceerd. De etiketten van de Achel-bieren droegen al twee jaar het authenticiteitslabel niet meer. Er werd namelijk eind 2020 geen nieuwe aanvraag meer ingediend tot verlenging van de ATP-licentie (Authentic Trappist Product). De laatste monniken hadden immers enkele maanden daarvoor al de abdij verlaten en waren naar de moederabdij van Westmalle verhuisd.

Ondanks het verlies van dat zeshoekige ATP-label door het verdwijnen van een levende gemeenschap, mocht het bier zich wel nog trappist noemen.
Dat was te danken aan het feit dat de abdij van Achel eigendom bleef van de trappistengemeenschap van Westmalle. De abt van de abdij van Westmalle brengt nog wekelijks een bezoek aan de Achelse Kluis en blijft zo toezicht houden op de brouw- en andere activiteiten. Maar dat zal na de verkoop van de abdij niet langer het geval zijn. Voor de ‘moederabdij’ van Westmalle betekent de verkoop wel dat niet langer moet geïnvesteerd worden in de kosten van de restauratie en het in stand houden van de gebouwen, waar al langer geen trappisten meer verblijven.

Bezoekers- en regionaal belevingscentrum
Het is nog onduidelijk wat de toekomstplannen zijn van de nieuwe eigenaar voor de Achelse Kluis. Maar volgens de burgemeester van Hamont-Achel blijft het wel de bedoeling om een bezoekers- en regionaal belevingscentrum uit te bouwen naast het natuurgebied De Groote Heide, op de grens van België en Nederland. Ook bierdrinkers kunnen gerust zijn dat zij in de toekomst nog hun Achelse kunnen drinken. Al mag die dan niet langer trappist genoemd worden.

Bericht overgenomen van kerknet.be

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!