Abdij van Solesmes digitaliseert 90.000 gregoriaanse gezangen

De Abdij van Solesmes, die decennialang gangmaker was in de liturgische vernieuwing, is bezig met de digitalisering van naar schatting 90.000 gregoriaanse gezangen. Dat is een onderdeel van het Europese project ‘Repertorium’, dat wordt gefinancierd door het Horizon Europe programma. Het ambitieuze Europese programma wil met de hulp van artificiële intelligentie Europa’s muzikale wortels beschermen en beschikbaar stellen.

‘We werken al 170 jaar rond het gregoriaans’, zegt monnik Jacques-Marie Guilmard van de benedictijnenabdij niet zonder trots. Hij omschrijft Solesmes als een mekka voor het gregoriaans. Dat is te danken aan het reddingswerk van Dom Guéranger, de toenmalige abt van Solesmes die in 1860 een nieuwe impuls probeerde te geven aan het gregoriaans. De abt stuurde zijn monniken door heel Europa om manuscripten met de hand te kopiëren en te fotograferen.

Zodra deze missie is volbracht, worden de digitale partituren bewaard en openbaar beschikbaar gemaakt in de database van Oxford University genaamd ‘DIAMM’, Digital Image Archive of Medieval Music.

Foto: Het atelier van de abdij van Solesmes © Vereniging Middeleeuwse Musicologie

Abdij van Solesmes

De abdij van Saint-Pierre de Solesmes, gelegen in midden Frankrijk, tussen Le Mans en Angers, heeft een 1000 jarige geschiedenis en is een toonaangevend centrum voor gregoriaans. Via een video tour kan in de tuinen en binnen rondgekeken worden. Bij het virtuele bezoek aan de kerk hoort u ook de gregoriaanse gezangen van de gemeenschap.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!