Abdij van La Trappe schenkt twee eiken voor de Notre-Dame

De bekende Franse trappistenabdij La Trappe in Normandië schenkt twee eeuwenoude eiken uit het bos rond de abdij voor de wederopbouw van de Notre-Dame kathedraal in Parijs. De nieuwe overste van de abdij in Soligny-la-Trappe, Thomas Georgeon, herinnert eraan dat zijn orde al in de middeleeuwen erg nauw betrokken was bij de bouw van kathedralen. ‘Het is mooi om die goede monastieke traditie op deze manier voort te zetten. ‘Het past bij ons om onzichtbaar en verloren deel uit te maken van een torenspits die de ogen wil oprichten naar iets hogers.’ 

Elke schenker van de zorgvuldig geselecteerde bomen die na het kappen anderhalf jaar zullen moeten drogen, zal te horen krijgen in welk deel van de torenspits de geschonken bomen terecht zullen komen. ‘Als we ergens onderaan van de torenspits een plek krijgen, een beetje verborgen, om haar te ondersteunen, zoals wij iedereen door ons gebed proberen te ondersteunen, zouden we heel tevreden zijn’, vindt de abt.

De twee eiken zijn in maart omgehakt. Zij moeten nu eerst 18 maanden drogen voordat zij worden bewerkt. De bomen uit het 80 hectare grote bos rond de abdij werden volgens pater Thomas volgens strikte richtlijnen geselecteerd. Zij zijn tussen de 100 en 200 jaar oud, kaarsrecht, zonder aangroei op de stam en hebben een diameter van 60 tot 80 centimeter.

Precies twee jaar geleden werden de dakconstructie, de vieringtoren en nog enkele andere delen van de wereldberoemde Parijse kathedraal door een zware brand verwoest. President Emmanuel Macron sprak eind vorige week, tijdens zijn bezoek aan de kathedraal, de hoop uit dat de heropbouw tegen 2024 voltooid zou zijn.

Bron: Vaticannews.va / Nederlands Dagblad / Kerknet België
Afbeelding: Wikipedia

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!