Abdij van Averbode – van boven en van binnen

In deze tijd van thuis blijven waarin reizen niet kan, plaatst de Abdij van Averbode een filmpje met een virtuele rondleiding.

In bijna 20 minuten krijgt u een goede indruk van de abdij en de prachtige abdijkerk. De abdij ligt zo’n dertig kilometer ten noordoosten van de stad Leuven.

De Abdij van Averbode kan terugkijken op een rijke geschiedenis, die zichtbaar is in de gebouwen. Ze wordt in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Al snel wordt aan landbouw gedaan, wat de leefbaarheid verzekert. Doorheen de eeuwen kent de abdij echter heel wat beproevingen: plunderingen, branden, de pest,… Eind 18de eeuw wordt ze zelfs verkocht en afgebroken.

Vanaf de 19de eeuw gaat het terug bergop. Het kloosterleven wordt hervat en de abdij wordt de spil van heel wat activiteiten: missiewerk, een uitgeverij,… In de 20ste eeuw stichtten de norbertijnen verschillende scholen. Vandaag kijkt de Abdij van Averbode volop vooruit, met onder meer een veelzijdige productenkorf en een gloednieuw belevingscentrum.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!