Kloosterserie op TV

Drie afleveringen van de succesvolle Kloosterserie van de KRO worden in de donkere dagen vóór Kerstmis opnieuw uitgezonden. Leo Fijen bezoekt daarin een trappistenabdij, een benedictinessenklooster en een kartuis.

Vrijdag 20 december
In deze aflevering wordt Leo Fijen na tien jaar weer ontvangen door Lode Van Hecke, abt van de trappisten in Orval. Inmiddels is bekend dat de paus pater Van Hecke heeft benoemd tot bisschop van Gent; een unieke transfer: van monnik tot leider van een bisdom. In deze aflevering praat de abt over vaderschap, afscheid nemen en waar het er in het leven echt om draait: er zijn voor de ander.

Maandag 23 december
Leo Fijen wordt verwelkomd door zuster Elaiė Bollen, abdis van het benedictijnse Sint-Liobaklooster in Simiane-Collongue in de Provence. Vijftien jaar geleden was hij daar ook. Ze spreken over het belang van aandacht voor de mensen om je heen zonder afgeleid te worden door de digitale wereld. Zelfs in het klooster is de invloed van de sociale media merkbaar, aldus zuster Bollen.

Dinsdag 24 december
De dit jaar overleden Dom Marcellin Theeuwes was jarenlang prior van La Grande Chartreuse, het moederklooster van de kartuizer orde. In 2003 ontving deze Brabantse monnik de KRO-cameraploeg. Vijftien jaar later voert Leo Fijen wederom met hem een gesprek over de dood, zijn geloof en zijn eenzame bestaan als kartuizer.

Op al deze dagen begint de uitzending om 14.43 uur op NPO 2.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!