5e zondag door het jaar – Er is maar weinig nodig

Schriftlezingen: Jesaja 58,7-10; 1 Korintiërs 2,1-5; Matteüs 5,13-16

Van binnen uit gaat het anders leven
Het kan natuurlijk heel goed zijn dat U zich in onze samenleving ook weleens alleen voelt met uw geloof. Heel veel mensen zeggen niet te geloven of doen er niks aan en halen hun schouders op. Maar wie zich er meer in verdiept en zijn hart opent voor een ontmoeting, kan geraakt worden en aanvoelen dat er meer is dan de platte werkelijkheid. Het is als met een kerkgebouw: als we buiten lopen en het zien staan, lijkt het misschien zelfs somber en onaantrekkelijk, maar als we er in gaan, zien we de mooie voorstellingen van de glas-in-lood ramen, de beelden en het tabernakel en gaat diezelfde kerk heel anders leven. Op afstand lijken geloof en God niet heel erg interessant, maar wie stil staat, luistert naar zijn hart ontvangt vreugde en vrede.

Zout en licht
Jezus zegt ons in het evangelie dat we zout zijn en licht. Zout maakt het eten smakelijk, het geeft er net dat beetje pittigheid aan dat het lekker maakt. En licht is al net zo belangrijk. Wie weleens opgesloten heeft gezeten in een donkere ruimte, of alleen door een donker bos moest gaan, weet hoe akelig je je dan kunt voelen. Overdag, bij licht, zou diezelfde situatie toch heel anders zijn. Licht en zout zijn heel belangrijk en daarmee vergelijkt Jezus gelovige mensen. Dit woord geldt dus voor ons: als gelovige mensen zijn jullie belangrijk als licht en zout voor deze wereld! Dat is natuurlijk een belangrijke opdracht, vooral ook omdat Jezus erbij zegt dat we dat licht niet onder stoelen of banken moeten steken. Laat het schijnen, laat het uitstralen, dat licht van het geloof en dat licht van de goede werken die we doen! Wees niet bang, verstop het niet!

Zijn het er weinig?
Moeten we dan overal gaan zeggen hoe goed we wel niet zijn, wat we allemaal voor anderen doen en dat we op God vertrouwen? Zo misschien nu weer niet, maar we moeten het ook niet wegstoppen. Het is niet goed als we ons door angst laten leiden en toestaan dat die ons de mond snoert. Laten we niet bang zijn om iets te zeggen,om te laten merken dat we gelovige mensen zijn en klaar staan voor een mens in nood; als we dat wegstoppen, halen we de liefde uit de wereld weg. En denken we soms: Ik sta alleen, er zijn er maar zo weinig zoals ik, wat kan ik nu nog bereiken? Dan mogen we eraan denken dat Jezus juist twee beelden gebruikt – van zout en licht – waarvan je niet veel nodig hebt. Te veel licht kan ons verblinden en een hel licht maakt alles koud, maar gedempt en rustig licht, geeft juist warmte en vaak een fijne sfeer. Met zout is het niet anders: te veel zout is niet te eten, een beetje zout brengt alles op smaak. Dus als we om ons heen kijken en zien: er zijn er weinig zoals ik, weinigen die in God geloven en zondags naar een kerk toe gaan, dan is het antwoord van de Heer vandaag: er is maar weinig nodig en met dat weinige wat je hebt kun je een mooie werking hebben, smaak geven aan het leven en licht laten stralen.

Laat het stralen!
Laten we dat doen: ons licht laten stralen, het licht van het geloof en het licht van onze goede werken, een mooie bijdrage geven aan de opbouw van deze wereld door ons geloof en onze liefde.

† Jan Hendriks

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!