27e zondag door het jaar C – De dikke boom en het kleine zaadje

Schriftlezingen: Habakuk 1,2-3+2,2-4 en Lucas 17,5-10

De Heer zei: ´Al heb je maar een vertrouwen als een mosterdzaadje, als je tegen die moerbeiboom daar zegt: “Kom met wortel en al uit de grond en verplant je naar zee”, dan zou hij je gehoorzamen.´ (Lucas 17,6)

De apostelen vragen Jezus: ´Geef ons meer geloof.´ Maar wat is geloof? Als je het ziet als een geheel van geloofswaarheden, lijkt het op een hoge, oude boom, met diepe wortels en veel takken en zijtakken, net als de oeroude Dikke Boom hier in de buurt bij Laren. Ook de boom van de katholieke geloofsleer is hoog en wijd vertakt. Er zijn veel takken waar we niet goed bij kunnen. De Catechismus van de Katholieke Kerk, die 20 jaar geleden verscheen, heeft maar liefst 2.865 nummers nodig om alle takken en zijtakken in beeld te brengen.

Maar wanneer Jezus het over het geloof heeft, denkt Hij niet aan een boom, maar aan een zaadje, het piepkleine mosterdzaadje. Geloof is een zaadje dat God in het hart van mensen legt. Jezus gebruikt voor ‘geloof’ trouwens een woord dat in het Grieks dicht bij ‘vertrouwen’ ligt. De Willibrordvertaling van 1995 vertaalt dan ook: ‘Al heb je maar vertrouwen als een mosterdzaadje…’ Hoe nietig het zaadje ook lijkt, wanneer het op goede bodem valt, komt het tot groei en maakt het geweldige krachten los.

Soms staan mensen zelf verbaasd over de kracht van het geloof. Ik kwam iemand tegen die ik dertig jaar niet gezien had. Zijn vrouw was onlangs overleden, nadat ze – ze had Alzheimer – zeven jaar in een verpleeghuis was verzorgd. Het was voor hem een lange, moeilijke weg geweest, zei hij. Ook letterlijk lang en moeilijk: ontelbare keren met de bus naar het verpleegtehuis, en terug naar zijn stille woning. Het had het uiterste van hem gevergd. ‘Maar’, zei hij, ‘het is ongelofelijk wat een mens aan kan. Je krijgt kracht naar kruis.’

‘Als men blijft geloven, kan de zwaarste steen niet zinken’, zingt Herman van Veen. Dat lijkt op wat Jezus zegt: Als je geloof hebt als een mosterdzaadje, wordt het ondenkbare mogelijk. Dit is omdat we de kracht van het geloof niet zelf produceren. Ze komt van elders. Ze zit al in het zaadje dat God in ons hart gelegd heeft. Als goddelijke energie overstijgt ze ons menselijk kunnen en tilt ze ons boven onszelf uit. Daarom bidden we met de leerlingen: ‘Heer, geef ons meer geloof.’

Jan Hulshof s.m.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!