25e Zondag door het jaar C – Wat vind je belangrijk?

Schriftlezingen: Amos 8,4-7; 1 Timoteus 2,1-8 en; Lucas 16,1-13 (of 10-13)

Betrouwbaarheid
Denk niet dat de Heer die onbetrouwbare rentmeester zo fantastisch vindt. Niet voor niets gaat Hij na die parabel over die oplichter verder over betrouwbaarheid en de voordelen van betrouwbaar zijn en de prijzenswaardige aspecten daarvan. Nee, Jezus heeft graag dat u betrouwbaar bent en dat ik betrouwbaar blijk, maar Hij wil met dit verhaal iets heel anders zeggen.

Corruptie
De onbetrouwbare rentmeester heeft het allemaal heel knap uitgedokterd: hij wordt eruit gegooid, want hij heeft van dat rentmeesterschap niet veel gebakken. Dan bedenkt de man een list, in feite een heel oneerlijk, corrupt plan, om zijn eigen toekomst veilig te stellen. O, het is zo slim bekeken en het is tegelijk heel oneerlijk, een vorm van oplichting.

Voordeel voor onszelf
Daar gaat het Jezus om: als wij mensen voor onszelf in de weer zijn, weten we vaak heel goed te bedenken wat we precies moeten doen om er goed uit te komen. Rijkere mensen verzinnen allerlei ingewikkelde constructies om geen belasting te hoeven betalen of geld wit te kunnen wassen. Sommige politici blijken ineens toch grote geschenken te hebben gekregen of op een ander manier niet helemaal recht door zee te zijn geweest. En we willen bijna allemaal weleens graag een speciale behandeling, ook al hebben we er geen recht op, een voordeeltje wat anderen niet hebben; zoals we allemaal voor onszelf graag een goede plaats uitzoeken in een concertzaal of bioscoop of waar dan ook. Als het voor onszelf is, zijn wij mensen vaak flink in de weer om de voordelen binnen te halen.

Inzet voor de ander
Maar wie is zo voor een ander in de weer zonder er zelf baat bij te hebben? Zeker, die mensen zijn er wel en ze maken de samenleving mooi. Maar voor wat voor een ander is en voor hem echt belangrijk, daar is de inzet vaak een stuk minder. Bijvoorbeeld voor de zaken die het geestelijk leven betreffen of het eeuwig leven.

Wakend, urenlang
Natuurlijk zijn er mensen die zich inzetten om een mooi geestelijk leven op te bouwen en hun band met God gestalte te geven. Maar toch, als ergens een kerk helaas moet sluiten, nemen veel mensen niet de moeite om een paar kilometer verder naar een kerk te gaan, terwijl om uit te gaan of te winkelen een paar kilometer geen probleem is; en als er aangekondigd wordt dat een nieuw model smartphone te koop is, staan mensen al uren in de rij voordat de winkel open gaat. Sommigen gaan zelfs in een slaapzak voor de winkel liggen! Maar als het om geestelijke zaken gaat, ligt dat toch een beetje anders. U hoeft niet met een slaapzak voor de biechtstoel te gaan liggen en zelfs voor een bijbel cursus is er plaats genoeg!

Inzet voor geestelijke zaken
Dat is waar Jezus het in het evangelie over heeft: hebben we dezelfde inzet en slim overleg bij geestelijke zaken als bij hebbedingen, als het erom gaat een materiële winst of voordeeltje te pakken? Laten we daarbij niet meteen naar anderen kijken die zoveel minder zijn dan wij (denken we soms). Laten we niet vergelijken en vooral naar onszelf kijken, de anderen moeten zichzelf maar beoordelen, dat is in feite het verhaal van de balk in het eigen oog en de splinter in het oog van een ander.

Wat is belangrijk voor mij?
Laat ik ook vooral naar mezelf kijken: wat staat bij mij op de eerste plaats? Hoe is mijn inzet voor geestelijke zaken; staat de materie bij mij bovenaan? In welk perspectief staat mijn liefde voor de kinderen en kleinkinderen, voor mijn naaste? Wat zou ik eigenlijk moeten doen om mijn geestelijk leven te voeden? De verleidingen van het ik en van de materie zijn vaak groot, het is goed daar soms bij stil te staan en weer naar het diepe te varen. Geef ik God een mooie plaats in mijn leven?

Hoe God verdwijnt…
Veel mensen geloven niet meer in onze samenleving. Hoe komt dat? Het geloof is veelal langzaam uitgedoofd omdat God als realiteit uit het leven verdween, geen plaats meer had. Meestal verdwijnt eerst de aandacht voor geestelijke zaken, daarna raakt het bestaan van God buiten beeld. Toch is God de bron van zin en geluk en is Hij onze bestemming. Jezus roept ons op en nodigt ons uit om betrouwbare dienaars en vrienden te zijn, inzet te hebben en te handelen met overleg als het gaat om geestelijke zaken. Er is meer dan materie en mensen zijn voorbijgangers….

† Jan Hendriks

Afbeelding: Jan Woutersz. Stap, ca.1636, Rijksmuseum

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!