24 uur Soeterbeeck – het ritme van het kloosterleven van vespers tot vespers deel 2 Augustinus

Het is zondag 18 juni 2023; ongeveer zeven uur in de morgen. In de kapel van voormalig klooster Soeterbeeck bij Ravenstein hebben de zangeressen van Voces Caelestes een uur eerder al de metten gezongen en zetten zo de Lauden in.

De Metten en de Lauden zijn de dagelijkse gebedsdiensten die vanouds in de nacht en de vroege morgen in kloosters worden gezongen. Het gebeurt nog steeds, het zingen van die zg. getijden oftewel het officie, op vaste momenten van de dag.   Op de meeste plekken weliswaar niet meer in het Latijn maar in het Nederlands.

Hoe eeuwen lang de Augustinessen van Soeterbeeck hun getijden zongen en hoe dat het ritme van hun kloosterleven bepaalde, was 24 uur lang te ervaren in dat bewuste weekend in juni. Wat daar gebeurde en hoe dat beleefd werd hoor je in deze podcasts.

Het officie was dat van het feest van Sint Augustinus, gezongen uit middeleeuwse handgeschreven zangboeken. Kenmerkend voor een officie op zo’n feestdag zijn teksten, die steeds een moment uit het leven van – in dit geval  – Augustinus bezingen.

Docent klassieke talen aan de radbouduniversiteit Vincent Hunink vertaalde alle teksten van het augustinus-officie. In deze podcast komt hij zelf aan het woord.

In 3 podcasts krijgt  u een impressie van wat daar gebeurde, en hoe dat beleefd werd. Vandaag de tweede podcast: Augustinus.

De eerste podcast gemist?  Klik hier om het bericht te lezen en de podcast te beluisteren.

Foto’s: Ineke Teunissen
Vertaling officie-gezangen: Vincent Hunink

Techniek, samenstelling en presentatie: Kees van Mechelen

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!