2021 jaar van het Brabants Kloosterleven

2021 is uitgeroepen tot het Brabants Kloosterjaar. Dat wordt gevierd we met allerlei activiteiten, publicaties, bijeenkomsten, een wandelroute langs veertig kloosters, kloosterproducten en een publiekscampagne. De directe aanleiding voor dit feestelijke kloosterjaar zijn vier jubilerende kloostergemeenschappen die in 2021 hun eeuwenlange bestaan in Brabant vieren.

Het kloosterjaar wordt feestelijk geopend op 10 februari 2021.

We zien hoe de bijzondere geschiedenis van de Brabantse kloosters onze samenleving heeft beïnvloed, maar kijken ook naar het heden en de toekomst, en zien hoe kloosters relevant blijven. We verkennen kloosterwaarden en -tradities, en vragen kloosterlingen, kunstenaars en publiek hoe de unieke levenswijze binnen de kloostermuren een kennis- en inspiratiebron vormt voor de toekomst.

Vier orden vieren hun jubileum met een bijzonder programma, namelijk: 750 jaar gemeenschap Catharinadal, 650 jaar kruisheren in St Agatha, 300 jaar Clarissen in Megen en 900 jaar Norbertijnen in Heeswijk 

In het Kloosterjaar Brabant gaan we wandelen, leren, bezinnen en op verkenning. Maar voordat  het grote publiek deelgenoot gemaakt wordt van het verhaal van het Brabantse kloosterleven, wordt het kloosterjaar op woensdag 10 februari van 14.00 – 15.00 uur in Klooster Sint Agatha geopend. Dat is, voor zover het coronavirus het toelaat, met een klein aantal genodigden ter plaatse en met zoveel mogelijk betrokkenen online.

U kunt dit evenement via een livestream bij te wonen. Meldt u zich aan door voor 25 januari 2021 uw naam, adres en emailadres te mailen naar openingkloosterleven@brabant.nl. U ontvangt een inloglink en een aardigheidje om de opening op afstand toch in gezamenlijkheid vorm te geven.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!