Thérèse van Lisieux – 150 jaar – herdenkingsjaar

Met een feestelijke eucharistieviering in de karmelietenkerk aan de Gentse Burgstraat waarin de bisschop van Gent Lode Van Hecke voorgaat, opent de Vlaamse Karmel op zondag 15 januari 2023 om 10 uur het speciale jaar dat de Unesco heeft uitgeroepen rond de figuur van Thérèse van Lisieux. Met het Thérèse-jaar wordt herdacht dat de populaire Franse karmelietes 150 jaar geleden werd geboren. De Vlaamse Karmel zal die gebeurtenis een jaar lang met verschillende activiteiten herdenken, met bijzondere aandacht voor thema’s als internationale solidariteit, vrede, de positie van de vrouw en de culturele betekenis van Thérèse.

Balletvoorstelling
De karmelieten van Brugge starten hun activiteiten op zondag 26 februari 2023 met een oecumenische gebedsviering in de Sint-Salvatorkathedraal. De komende tijd is er in de Vlaamse Karmel onder meer een fototentoonstelling uit Lisieux te zien, vinden er lezingen en retraites plaats en volgt in de zomer een bijzondere balletvoorstelling rond de figuur van Thérèse. In september komt het reliekschrijn van de heilige Thérèse naar Vlaanderen. De Vlaamse karmelieten werken voor dit gedenkjaar samen met een speciaal comité van de Heilig Hartbasiliek van Koekelberg in Brussel.

Thérèse van Lisieux
Marie-Françoise Thérèse Martin (1873-1897) groeide als de heilige Thérèse van Lisieux uit tot een van de bekendste en populairste heiligen van de 20ste eeuw. Zij werd geboren in het Normandische stadje Alençon. Vanaf haar vroege puberteit was zij overtuigd van haar roeping om kloosterlinge te worden. Zij wilde intreden in het karmelietessenklooster in Lisieux (Normandië), net als twee zussen Thérèse hadden voorgedaan en een derde zus na haar zou doen. Op haar vijftiende begon haar kloosterleven, met speciale toestemming van de lokale bisschop omdat zij daar eigenlijk nog te jong voor was. Op 24-jarige leeftijd werd tuberculose geconstateerd, waaraan ze uiteindelijk ook overleden is. Haar laatste woorden waren: Mijn God, ik hou van U.

Populair
Thérèse van Lisieux veroverde kort na haar dood de wereld met de publicatie van de geestelijke autobiografie die zij schreef: Het verhaal van een ziel. Het boek verscheen in meer dan vijftig talen en werd een bestseller. Na haar heiligverklaring in 1925 riep paus Joannes Paulus II in 1997 Thérèse van Lisieux uit tot kerkleraar. Nog steeds is er in vrijwel iedere Franse parochiekerk een beeld van Thérèse te vinden en wordt zij in de internationale gemeenschap van de Karmel gekoesterd als een van de meest geliefde heiligen van de kloosterorde. Ook buiten katholieke kringen geniet Thérèse veel populariteit.

Bron: Karmel Vlaanderen

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!