In het voetspoor van Catharina van Siena

Afgelopen oktober maakten drie dominicanessen, een dominicaan, twee lekendominicanen en zeven dominicaans geïnteresseerden een studiereis in het voetspoor van Catharina van Siena.

Sieneke Spiegel schreef een reisverslag met prachtige foto’s.
‘Mijn natuur is vuur’ is een uitspraak die Heilige Catharina van Siena (1347 – 1380) typeert.

Getriggerd door deze tekst en mijn nieuwsgierigheid naar dominicaanse mensen uit het verleden en heden, melde ik mij meteen aan voor de studiereis naar Siena en Rome, geleid en georganiseerd door zr. Catharina Al (Neerbosch) en zr. Amata Mueller (Sittard).

Al tijdens de start van onze reis, op 10 oktober, was de sfeer goed. Opgewekt, nieuwsgierig en vaak (al) diepgaand. Een gezamenlijke interesse schept meteen een band. Gedurende de hele week bleven we maar praten en geïnteresseerd in elkaar en in elkaars belevingen en bevindingen. Voor mij was dit een belangrijk onderdeel; heerlijk om samen met anderen te delen en te ontdekken!

Ik ben van huis uit niet katholiek, op dit punt valt er voor mij nog veel te ontdekken, tijdens deze reis leerde ik hier veel over. In Nederland is religieus zijn soms eenzaam, maar in de groep en in Rome voelde ik me voor het eerst bij de wereldkerk, zijn historie en toekomst behoren. Alleen al het feit dat alle groepen die op woensdag bij de audiëntie van de paus aanwezig waren allemaal in hun eigen taal welkom werden geheten maakte indruk op mij.

Tijdens de reis bezochten we veel plaatsen die centraal stonden in het leven van Catharina en diverse dominicaanse plekken. Haar geboortehuis in Siena, de cel waar ze zich drie jaar afzonderde voor gebed, de route die ze liep naar de kerk, de kapel waar ze kwam bidden en mensen verzorgde tijdens de pestepidemie, relieken van haar lichaam.

In Rome haar graftombe waar de mis opgedragen werd, voor mij een van de hoogtepunten. De kamer waar ze overleed, de Engelenbrug waar ze dagelijks overheen liep toen ze in Rome woonde.

Om zo deze plaatsen te zien en haar verhaal er bij te horen maakte dat haar persoon echt ging leven voor mij. Lees verder op Dominicaans Nederland…

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!