118jarige zuster oudste vrouw in Europa

Lucille Randon, beter bekend als Soeur André uit Toulon (Var) in Zuid-Frankrijk, vierde 11 februari haar 118de verjaardag. Zij is niet alleen de oudste zuster ter wereld en sinds juni 2019 de oudste vrouw in Europa, maar ook de tweede langs levende Franse vrouw ooit. Vorig jaar werd ze nog getroffen door een coronabesmetting, maar ook die kreeg haar niet klein. Wereldwijd is alleen de Japanse Kane Tanaka (119) nóg ouder. De zuster woont nog elke dag de eucharistieviering bij in het woon- en zorgcentrum.

De zuster, die eerder van de week al persoonlijke felicitaties ontving van de Franse president Emmanuel Macron, getuigt in een interview met de krant Le Figaro dat zij boven alles God heeft liefgehad. ‘En Hij heeft heel goed voor mij gezorgd.’ Twee jaar geleden onthulde zij ook het geheim van haar gevorderde leeftijd: ‘Elke dag bidden en een kop warme chocolademelk drinken.’ De zuster voegt er nog aan toe dat ze nog altijd over een uitstekende gezondheid beschikt, ondanks het feit dat zij blind is en aan een rolstoel gekluisterd is.

Lucille Randon liet zich pas op haar 19de dopen. In 1944, op haar 41ste, trad zij als novice in in de congregatie Filles de la Charité in de Rue du Bac in Parijs. Ze werkte als verzorgster van weeskinderen en bejaarden in een hospitaal in Vichy en als nachtzuster in La Baume d’Hostun in de Drôme. Sinds 2009 woont ze in het rusthuis Sainte-Catherine-Labouré in Toulon. Franse media kijken uit naar het moment waarop daar vandaag de inmiddels traditioneel geworden foto wordt gepost van de zuster met haar verjaardagstaart. De religieuze toont overigens nog altijd ambitie. Recent stuurde zij een brief naar Hans Kluge, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarin vertelt ze dat zij met hem eens graag een gesprek zou hebben over bejaardenzorg.

 

Bron: SIR/Sainte-Catherine-Labouré/Le Figaro via Kerknet
Afbeelding Ville de Toulon, Annabelle Lhuillier 
Bonnal

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!